Veikkaus vaarinkayttaa markkina asemaansa
Uutiset

Veikkaus syytösten kohteena markkina-asemaansa väärinkäytöstä

18. kesäk. 2025

Ruotsalainen ATG epäilee Veikkausta kilpailun estämistä ja markkina-aseman väärinkäyttöä

Joonas
Verkkotoimittaja

Suomalainen rahapeliyhtiö Veikkaus on joutunut ankaran kritiikin kohteeksi, kun ruotsalainen kilpailija ATG (AB Trav och Galopp) syyttää yhtiötä kilpailun rajoittamisesta ja asemansa väärinkäytöstä. ATG on jättänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV) selvityspyynnön siitä, rikkooko Veikkaus tuleviin rahapelimarkkinoihin liittyvillä toimillaan kilpailulainsäädäntöä.

ATG:n Suomen-toiminnasta vastaavan Mikael Bäcken mukaan yhtiö on tunnistanut viisi erillistä toimintatapaa, jotka herättävät huolta Veikkauksen pyrkimyksistä varmistaa etulyöntiasemansa ennen vuoden 2027 rahapeliuudistusta. Tuolloin Suomen nykyinen monopolijärjestelmä purkautuu vedonlyönnin ja verkkorahapelien osalta, ja markkinoille tulee uusi lisenssijärjestelmä.

Bäcke sanoo, että on tärkeää, että tuleva lisenssimalli mahdollistaa aidon kilpailun. Hän painottaa, että jos nykyisiä toimintatapoja ei arvioida kriittisesti, vaarana on, että koko järjestelmä vinoutuu jo ennen markkinoiden avautumista.

ATG:n mukaan Veikkaus on mm. estänyt ruotsalaisten raviotteluiden näkyvyyden Suomessa ja pyrkinyt sitomaan keskeisiä tv-tuotantoresursseja pitkiksi ajanjaksoiksi yksinoikeudella. Lisäksi Veikkaus on solminut sopimuksia urheiluliittojen ja media-alan toimijoiden kanssa vuosiksi eteenpäin, mikä ATG:n näkemyksen mukaan heikentää muiden toimijoiden mahdollisuuksia saada näkyvyyttä, kun Veikkauksen monopoli puretaan.

Yksi suurimmista kiistanaiheista on päätös lopettaa Ruotsin ravien jakelu suomalaisyleisölle kokonaan. Bäcken mukaan kyseessä ei ole normaali liiketaloudellinen ratkaisu, vaan tietoinen pyrkimys suojella omaa markkina-asemaa.

Bäcke toteaa, että ratkaisulla Veikkaus menettää kymmeniä miljoonia euroja, mutta silti he ovat siihen valmiita, mikä kertoo siitä, että päätös ei ole puhtaasti taloudellinen vaan pikemminkin strateginen.

Bäcke toimii toimitusjohtajana Hippos ATG Oy:ssä, joka on ATG:n ja Suomen Hippoksen yhteisyritys ja Veikkauksen tuleva kilpailija lisenssimarkkinoilla.

Veikkaus ei ole toistaiseksi kommentoinut väitteitä tarkemmin.

ATG:n esittämät keskeiset syytökset:

  • Yhteistyön katkaisu: Veikkaus lopetti yli 15 vuotta kestäneen yhteistyön ATG:n kanssa ja vaati jatkosopimusta vuoteen 2030 asti – ehto, jota ATG ei pitänyt mahdollisena tulevan rahapeliuudistuksen vuoksi.
  • Sisällön rajoittaminen: Ruotsalaisia ravitapahtumia ei enää tarjota suomalaisille asiakkaille vedonlyöntikohteina, mikä sulkee ATG:n mukaan pois merkittäviä tapahtumia.

  • Pitkät sopimukset tuotantoresursseista: Veikkaus on tehnyt tv-tuotantohenkilöstön kanssa sopimuksia, jotka estävät kilpailijoita hyödyntämästä samoja resursseja.

  • Yksinoikeudet mediaan ja asiantuntijasisältöön: Veikkaus on sitonut mm. Viaplayn ja Jääkiekkoliiton monivuotisiin yksinoikeussopimuksiin, mikä ATG:n mukaan rajoittaa muiden toimijoiden näkyvyyttä.

  • Asiakassiirrot: Veikkaus aikoo siirtää yli miljoona asiakasta uudelle lisenssiyhtiölleen, mikä antaa sille merkittävän kilpailuedun heti markkinoiden avautuessa.

Suosittelemme

Veikkaus epäilee laitonta vedonlyöntiä huippusalibandyn parissa
17. kesäk. 2025

Sisäpiiritietoja mahdollisesti vuotanut, joita on hyödynnetty vedonlyönnissä.

Veikkaus luottaa tulevaan - Näin yhtiö valmistautuu monopolin purkuun
13. toukok. 2025

"Veikkaus ei tule epäonnistumaan", sanoo yhtiön online-liiketoimintajohtaja, kun monopoli valmistautuu kilpailuun Suomessa 2027.

Hiihtoliitto ja Veikkaus päättävät pitkän yhteistyönsä – uusi kumppani mahdollisesti ulkomailta
13. toukok. 2025

Vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö Veikkauksen ja Hiihtoliiton välillä päättyy.